مادران ايراني فرزندان اول، دوم، سوم و بالاتر را در چه بازه سني به دنيا ميآورند؟ و مشوقهاي فرزند سوم و بالاتر که در طرحهاي جمعيتي به آن اشاره ميشود، براي کدام گروه سني مادران مؤثرتر است و "فرزند طلايي" به چه فرزنداني اطلاق ميشود؟
به گزارش هفت چشمه به نقل از باشگاه خبرنگاران پويا؛ براساس اعلام مرکز آمار ايران، الگوي سني باروري نشاندهنده کاهش ميزان باروري کل در همه سنين از جمله گروههاي سني 20-24 و 25-29 و 30-34 ساله در سال 1398 است؛ اين تغيير بيانگر کاهش باروري بهويژه ميان گروه سني جوان است که بهنوبه خود سهم بسزايي در کاهش ميزان باروري کشور داشته است.
ميزان باروري کل ايران در سالهاي 1390 تا ١٣٩٨ فراز و فرودي مختلف را تجربه کرده است چنانچه اين شاخص در نيمه اول دهه 1390 با شيب ملايمي رو به افزايش بوده بهگونهاي که از ١.٧٥ فرزند در سال 1390 به حدود 2.07 فرزند در سال ١٣٩٦ رسيده است؛ اما اين شاخص پس از سال 96 رو به کاهش گذاشته و در سال 1399 به ميزان 1.7 فرزند کاهش يافته است.
اما مادران ايراني فرزندان اول، دوم، سوم و... را در چه بازه سني به دنيا ميآورند؟ و مشوقهاي فرزند سوم و بالاتر که در طرحهاي جمعيتي به آن اشاره ميشود، براي کدام گروه سني مادران مؤثرتر است؟
افزايش سن ازدواج يک عارضه طبيعي دارد که کاهش توان باروري و افزايش سن نخستين بارداري در زنان و مردان است؛ يکي از معضلاتي که در زمان حاضر در حوزه ازدواج وجود دارد، بالا رفتن سن ازدواج و فرزندآوري است؛ بهعبارتي اين مسئله يکي از مهمترين دلايل وجود 20 درصد زوج نابارور در کشور است؛ بيشترين قدرت باروري زنان در سنين 20 تا 25 سالگي است؛ باروري و مسائل مربوط به آن يکي از مؤلفههايي است که بهطور مستقيم بهروي مقوله جمعيت تأثيرگذار است.
براساس آمار فوق؛ در گروه سني (30-34) سال، حدود 40 درصد از کل ولادتهاي فرزند سوم و بالاتر؛ 35 درصد ولادتهاي مرتبه دوم و حدود 20 درصد از کل ولادتهاي نخست اتفاق ميافتد.
در گروه سني (25-29) ميزان ولادتهاي مرتبه اول، دوم و سوم و بالاتر به هم نزديک است، به اين شکل که هر کدام حدود 30 درصد مواليد اين گروه سني را تشکيل ميدهند.
در گروه سني (20-24) بيشترين مواليد مربوط به ولادتهاي مرتبه نخست هستند و بهترتيب 15 و 10 درصد از کل مواليد مرتبه دوم و نخست در اين گروه سني روي ميدهند؛ اين يکي از نمودهاي افزايش سن ازدواج در کشور است!
در گروه سني (40-44) تنها 5 درصد ولادتهاي مرتبه اول، دوم و بالاتر جاي ميگيرد؛ با اين حساب، بيشترين ولادتها در گروههاي سني 25 تا 34 سال قرار دارند.
مطالعات نشان ميدهد، قدرت باروري در خانمها از 17سالگي آغاز ميشود، در 19سالگي اوج آمادگي بارداري وجود دارد که بارداري ايمن نيز از همين سن شروع ميشود و تا 42 و 43 سالگي آمادگي براي بارداري ايمن ادامه پيدا ميکند؛ بعد از 43سالگي نيز اين آمادگي وجود دارد و هر کس بخواهد زير 19 سال و بالاي 43 سال صاحب فرزند شود، منع نميشود و تنها نيازمند انجام يکسري از مراقبتها است.
در اين حوزه در بسياري از کشورهاي توسعهيافته جهان با اصطلاحي بهنام "گلدن بيبي: Golden baby" يا (فرزند طلايي) مواجهيم که در متون علمي آنها در حال آموزش و ترويج است؛ بر اين اساس، اگر فرزندي از يک مادر زير 19 سال يا بالاي 43 سال به دنيا بيايد، براي آن فرزند ارزشي فوقالعاده قائل هستند و از آن بهعنوان فرزند طلايي ياد ميکنند.
"فرزند طلايي" از نظر ضريب هوشي و رفتار حرکتي و توانمنديهاي مربوط در سطح بالايي قرار دارد در حالي که متأسفانه ما اين نوع بارداري در کشور را بارداري پرخطر ميناميم!! در غرب خانوادهها را تشويق ميکنند که از اين بازه سني براي فرزندآوري دريغ نکنند و با مراقبتها و حمايتهاي خاص از آنها حمايت ميشود.
انتهاي پيام/+